Vroege opsporing van NET tumoren in de alvleesklier

Niet-functionele neuro-endocrine tumoren van de alvleesklier (NF-PanNET's) worden vaak toevallig gevonden bij een scan van de buik, bijvoorbeeld een CT of MRI-scan. Bij 20% van de patiënten groeit de tumor en zaait deze uit. NF-PanNET's kunnen worden behandeld via een operatie. Dit is een grote ingreep die bijwerkingen kent. Daarom kan er bij deze kleine tumoren (<2 cm) voor worden gekozen om af te wachten of de tumor gaat groeien of uitzaaien door de tumor met vervolgscans te controleren. Dit is vaak een lastige afweging. Dit project heeft als doel om nieuwe biomarkers te vinden die voorspellen of kleine NF-PanNET's zullen uitzaaien. De resultaten van dit project kunnen helpen om de juiste (chirurgische) behandeling te kiezen.

Alle nieuwe patiënten die aangemeld worden voor de al lopende PANDORA studie (PANDORA) wordt ook meegenomen in dit onderzoek of het restmateriaal wat er nog is voor aanvullend biomarker onderzoek. Dus vooral mensen die net de diagnose pancreas NET hebben gekregen, kunnen gevraagd worden hier aan mee te doen. 

Het onderzoek wordt gedaan vanuit het UMC Utrecht, maar in samenwerking met het Amsterdam UMC dat de PANDORA studie leidt. Verder wordt er bestaand weefsel gebruikt vanuit het UMC Utrecht, Amsterdam UMC, ARC-Net Research Center (Verona, Italie), Asan Medical Center (Seoul, Zuid-Korea), Barnes-Jewish Hospital (Boston, US) en UPMC (Pittsburg, US).

Meer informatie

 

Laatste keer bijgewerkt: januari 2023