DBNETS Congres 2024

Het tweede DBNETS congres dit jaar vond plaats in Antwerpen in de Chocoladefabriek. Er waren 120 aanwezigen, veelal specialisten die zich bezighouden met NET en NEC kanker. 

 

Er waren diverse presentaties in de eerste sessie. Bijvoorbeeld over radioembolisatie door Dr. Braat, nucleair geneeskunde van UMC Utrecht. De techniek wordt SIRT genoemd en zag er veelbelovend uit. Er worden radioactieve bolletjes in de lever geschoten die zich hechten aan levertumoren. Dr. Braat werkt hier al langere tijd mee en wil kijken of het nut heeft om te werken met maatwerk doses in plaats van iedereen dezelfde dosis. 

Er werd ook gesproken over de nieuwe vorm van PRRT met alfa-straling en andere vragen die soms opkomen bij PRRT, met name wanneer het wel en niet toegepast moet worden. Dit werd verteld door Prof. Dr. Deroose van de Universiteit van Leuven. 

Er was ook een update over FORCE-NEN van Dr. Walenkamp van het UMC Groningen. FORCE-NEN is een grote biobank die opgezet wordt om weefsel en beeldvorming op te slaan van NET en NEC-patiënten. Inmiddels zijn er al rond de 150 patiënten geïncludeerd en de teller blijft oplopen. Het project loopt tot 2026 en het zou heel fijn zijn als dat daarna gecontinueerd kan worden, omdat het zo waardevol is voor onderzoek.

Mw. Rijvers vertelde over haar onderzoek naar het meten van 5-HIAA en serotonine bij patiënten. Ziekenhuizen hebben hier verschillend beleid op: sommigen doen het door middel van bloedonderzoek en anderen door middel van 24 uurs-urine. Beide methoden hebben voor- en nadelen. Wij weten wel van patiënten dat de 24 uurs-urine een hele oncomfortabele methode blijkt. 

 

In sessie 2 werden vooral complexe casussen gepresenteerd waarover een panel ging discussiëren. Dit betrof levertransplantatie, wat toch nog wel een complexe behandeling blijkt, de behandeling van graad 3 NET en NEC, carcinoïd hartziekte (wat soms ontstaat bij veel aanmaak van serotonine), behandeling van maag-NET en werd afgesloten met de hoogtepunten van het jaar qua onderzoek. 

 

In sessie 3  werd ingegaan op de behandeling van patiënten met een uitgezaaide long-NET door Dr. Derks van het Erasmus MC en de laparoscopische chirurgie versus reguliere chirurgie bij dunne darm NET door Anton Engelsman van het Amsterdam UMC. 

Dirk van Genechten van de Belgische patiëntenvereniging VZW NET & MEN kanker en Faye Tukker van Stichting NETNECkanker mochten het congres afsluiten. Hierin hebben we toegelicht wat een patiëntenorganisatie zoal doet en hebben we het programma 'Think NEN's' toegelicht die is opgezet vanuit INCA om bewustwording te creëren bij voornamelijk huisartsen. Deze wordt vanaf 10 november 2024 uitgerold. 

Het was een leerzaam en een fijn congres waarin wij ons netwerk weer wat meer konden verstevigen.