NET in de appendix/blindedarm

De blindedarm/appendix
De blindedarm of appendix  wordt in de volksmond vaak een wormvormig aanhangsel genoemd? De blindedarm dankt haar naam aan het feit dat ze blind eindigend is (het einde zit nergens aan vast).
De appendix heeft ooit deel uitgemaakt van de spijsvertering voor het verteren van moeilijk afbreekbare stoffen, zoals rugschilden van insecten en boombast, maar in de huidige anatomie van de mens is dat niet meer noodzakelijk. De appendix ligt meestal rechts onderin je buik en is ongeveer 2 cm groot.
Als de appendix ontstoken is dan heet dit appendicitis. Het verwijderen van de appendix is een van de meest voorkomende chirurgische ingrepen. Dit noem je een appendectomie.

 

Wanneer wel of geen her-operatie of controles na ontdekking van een NET bij een operatie?
Indien na een operatie waarbij de blindedarm verwijderd wordt (appendectomie) uit het weefselonderzoek blijkt dat het een neuro-endocriene tumor (NET) betreft, dan is dit vaak schrikken.
Wat is dat? Is het kwaadaardig? En wat nu?
Een neuro-endocriene tumor zegt niks over het formaat maar het zegt iets over de cellen die veranderd zijn. Een tumor is niks meer of minder dan een gezwel. Dit kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Een neuro endocriene tumor is in potentie kwaadaardig. Met kwaadaardig bedoelen we dat de cellen van de tumor los kunnen laten waardoor uitzaaiingen elders in het lichaam kunnen ontstaan.

Er zijn duidelijke afspraken gemaakt in de medische richtlijn die gebruikt wordt bij onderzoek en  behandeling van NET. Elke specialist, ook buiten de kenniscentra kan zien wat er wel/niet moet gebeuren na diagnose en operatie van een NET van de blindedarm.

 

NET kleiner dan 2 centimeter in de blindedarm
Indien je een kleine NET hebt van de appendix, kleiner dan 2 cm, dan is dat meestal geen reden voor een aanvullende darmoperatie of aanvullende controles. De kans dat zo’n kleine NET van de appendix in de toekomst problemen gaat geven is echt heel erg klein. Daarom is het niet nodig, om na de operatie en het herstel, nog onder controle te blijven. Je wordt dus weer ‘gezond’ verklaard als na de operatie blijkt dat de blindedarm NET zo klein was.

Heel soms bij ongunstige kenmerken van de tumor, ook als de tumor kleiner is dan 2 cm, is er wel een aanvullende operatie nodig. Die ongunstige kenmerken zijn bijvoorbeeld: de plaats waar de tumor zat en/of is ingegroeid. Of als men twijfelt of de tumor wel helemaal is meegenomen tijdens de operatie. De specialist weet namelijk pas na de operatie dat het een NET is, als het weggenomen weefsel is en nagekeken door de patholoog. Daarom is het belangrijk dat een specialist goed op de hoogte is wanneer er andere maatregelen genomen moeten worden.

 

NET groter dan 2 centimeter in de blindedarm
Indien de NET 2 cm of groter is dan is er meestal een operatie nodig waarbij een deel van de dunne- en dikke darm wordt weggehaal met de lymfeklieren die in dat gebied liggen. Dit gebeurt om te zorgen dat eventuele uitzaaiingen in de omgeving van de blinde darm zich niet verder kunnen uitzaaien. Na deze operatie zult u een aantal jaar onder controle blijven op de polikliniek.

Nu is elke patiënt weer anders, dus de hierboven beschreven informatie kan in uw specifieke situatie weer net iets anders zijn waardoor er andere maatregelen nodig zijn of waren. U kunt altijd uw chirurg vragen om te overleggen met een van de kenniscentra voor NET. Zij kunnen de chirurg een goed advies geven.

 

Meer informatie over het NET in de appendix

Luister voor meer informatie naar de podcast van de NET-groep over het NET in de appendix.