Ervaringsverhalen

Hier delen patiënten hun eigen unieke verhaal. Deze verhalen zijn ook op social media geplaatst.

Let op: de verhalen zijn niet gecheckt op medische correctheid!

Het doel is om het proces van de patiënt of naaste te delen en niet het medische proces. 

Onlangs overleed mijn lieve man aan de gevolgen van NEC en graag deel ik ons verhaal.

Begin mei 2021 ging hij naar de eerste hulp met pijn in zijn buik en klachten van continu opboeren. Bij onderzoek daar stelde de arts vast dat zijn lymfeklieren vergroot waren en verdacht werden van

uitzaaiingen. In eerste instantie was het vermoeden dat de prostaatkanker (waar hij in 2016 voor werd geopereerd) weer terug zou zijn. Mijn man werd opgenomen en na het weekend werd er een

punctie uitgevoerd. De volgende dag kwam hij met pijnstillers weer naar huis. Dat ging best goed, na een paar dagen ook zonder pijnstillers.

Twee weken later werden we verwacht bij de oncoloog voor het bespreken van de uitslag. Helaas was de uitslag niet goed, op basis van de biopten werd Neuro Endocrien Carcinoom met uitzaaiingen vastgesteld. Helaas ongeneeslijk, een chemo behandeling zou misschien nog wat extra tijd kunnen

geven. Onze eerst reactie was dat we liever een paar goede maanden wilden hebben dan misschien wat langer, maar dan erg ziek door de chemo.

De PET scan die volgde en een overleg met het kenniscentrum van het Maxima Medisch Centrum bevestigde de uitslag. Er zat een tumor in de gal en meerdere kleine tumoren in de buik, waar de

primaire tumor zat was niet vast te stellen. Na veel wikken en wegen bleven bij ons eerste besluit en kozen we ervoor om niet te behandelen.

 

We gingen ervanuit dat we nog een paar maanden samen hadden en besloten daar een fijne tijd van te maken. Een weekje weg met onze dochters en kleinkinderen en veel bezoek van familie en

vrienden. Tegen alle verwachtingen in ging het aan het eind van de zomer nog steeds goed en vielen de klachten nog erg mee. We besloten toch nog eens een arts te bezoeken en hebben in overleg met de huisarts een afspraak ingepland bij Dr. Dercksen van het kenniscentrum in het Maxima Medisch Centrum. Dr. Dercksen zag de situatie wat rooskleuriger in en gaf aan dat de behandeling, gezien de conditie van mijn man, best mee kon vallen en hand in hand kon gaan met de kwaliteit van leven die wij zo belangrijk vonden. En dat we ook altijd konden stoppen als de behandeling tegen zou vallen. Thuis namen we de tijd om hierover na te denken en besloten de gok te wagen. In overleg met de oncoloog werd een CT-scan gemaakt en bespraken we behandeling. Twee weken later was het zover en startte mijn man met de eerste chemokuur. De kuren vielen inderdaad mee, hij kon iedere keer

zelf naar het ziekenhuis rijden en liep alle trappen op naar het oncologisch centrum. Zijn haren vielen wel uit maar hij voelde zich goed.

Na 3 kuren werd een tussentijdse scan gemaakt en tot ons geluk bleek de behandeling aan te slaan.

Na nog weer 3 kuren werd in maart 2022 een scan gemaakt met wederom een goede uitslag. De tumoren waren behoorlijk teruggedrongen. Een fijn voorjaar en fijne zomer volgden, om de 3

maanden naar het ziekenhuis voor een scan maar tussendoor kregen we rust en tijd om samen leuke dingen te doen. De tussentijds scans waren goed, de tumoren krompen zelfs nog iets verder.

 

In het najaar van 2022 keerde het tij. Op de scan was weer groei te zien en er zat een fistel tussen gal en darmen. De oncoloog adviseerde weer te starten met chemo. Die behandeling liep anders, na de eerste chemo werd hij opgenomen in het ziekenhuis. De combinatie van de chemo en galstenen maakte dat hij erg ziek werd. Tijdens een ERCP-onderzoek werden de galstenen verwijderd. De eerste poging mislukte, tijdens de tweede ingreep werden de galstenen succesvol verwijderd. Helaas trad er een complicatie op en kreeg mijn man een alvleesklierontsteking. In de twee maanden daarna was hij erg ziek en zwak, verder gaan met chemo was geen optie. Regelmatig zagen we het niet meer zitten en we gingen ervanuit dat dit echt de laatste fase zou zijn. Wonder boven wonder knapte hij toch

weer op van de alvleesklierontsteking en kregen we nog een fijn voorjaar met elkaar. In juni 2023 ging het zelfs zo goed dat we overwogen om de chemo weer op te starten. In overleg met deoncoloog werd er een scan gemaakt. De uitslag van die scan was helaas een stuk slechter dan ons gevoel vertelde. De tumor was erg groot en behandelen was geen optie meer. Mentaal had dat grote impact, het werd steeds lastiger om weer op te krabbelen. In de weken daarna ging het lichamelijk ook minder, zijn conditie nam snel af.

In de afgelopen 2 jaar heeft mijn man ook regelmatig met ons en met de huisarts gesproken over

euthanasie. Hij maakte de weloverwogen keus om geen onnodige pijn te lijden en niet bedlegerig te zijn. Eind augustus is hij overleden.

 

We kijken terug op een heftige en intensieve periode, maar zijn ook dankbaar dat we nog 2 jaar extra tijd kregen met (vaak) voldoende kwaliteit van leven. Het lezen van de ervaringsverhalen en de informatie op de net-kanker.nl (nu netneckanker.nl) hebben ons veel houvast gegeven. Tijdens de uitvaart hebben we geld ingezameld voor de Stichting NETNECkanker. De donatie hebben we inmiddels overgemaakt.

Op de voorkant van de rouwkaart stond deze afbeelding, gemaakt door illustrator Charlie Mackesy afkomstig uit het boek: De jongen, de mol, de vos en het paard. We maakten van het paard in de oorspronkelijke afbeelding een zebra, als verwijzing naar NEC kanker.

Geplaatst: 14-2-2024

Ik ben een vrouw van 41 jaar en gelukkig getrouwd. Ik ben een dochter, zus, schoonzus en een hele trotse tante van 2 nichtjes.

In februari 2023 kreeg ik na het spelen van stoeprandje met mijn jongste nichtje ineens erg last van een plek op mijn rug ter hoogte van mijn rechter schouderblad. Door de pijn nam ik pijnstillers en al snel kreeg ik maagklachten. In maart ben ik hiervoor naar de huisarts geweest die me maagbeschermers voor schreef en ik kon voor de pijnlijke plek op mijn rug naar de fysiotherapie. Na een maand was ik klaar met het gebruik van de maagbeschermers en al gauw kwam de pijn in de maag weer terug. Ook de pijnlijke plek op mijn rug was er nog steeds ondanks de fysiotherapie. Ik ben in april weer naar de huisarts geweest die eerst voorstelde om mijn ontlasting te laten onderzoeken op een eventuele bacterie, maar het was al snel duidelijk dat dat niet het probleem was. Ik kreeg nieuwe maagbeschermers voor geschreven en ik kreeg een verwijzing naar de MDL-arts. Ik had eind juni een afspraak gepland staan.

Mei 2023: Ik had alweer het hele weekend pijn in de maag en de rug. Die week hadden we een weekje vrij en op maandag hadden mijn man en ik een afspraak bij de tandarts. We gingen nadien even naar de bouwmarkt/woonwinkels om inspiratie op te doen voor de aankomende verbouwing van onze badkamer. Daar kreeg ik vanuit het niets een hele heftige pijnaanval gepaard met erge misselijkheid. Mijn man nam me mee naar buiten waar hij me op een bankje neerzette. Hij wilde direct met me naar de spoedpost maar dan moet je eerst langs de huisarts. Zo gezegd zo gedaan, vol gas naar de huisarts en daar aangekomen werd ik direct onderzocht. Ze dacht dat ik last van nierstenen had vanwege een spoortje bloed in de urine en kreeg medicatie tegen de misselijkheid voorgeschreven. De volgende ochtend werd ik weer met erge pijn en misselijkheid wakker en belde ik de spoedlijn van de huisarts en kon ik gelijk komen. De huisarts wist het ook niet omdat de aanvallen kwamen en weer afzakken. Na overleg met de spoedpost mocht ik me daar melden. Die middag is er bloed geprikt en ben ik onderzocht maar de arts kon geen duidelijke aanwijzing vinden voor mijn klachten dus ik kon weer naar huis. Na aandringen vanuit mij is er toch besloten de volgende ochtend een maagonderzoek in te plannen.

Het maagonderzoek was verschrikkelijk en toen dat klaar was werd mijn man opgehaald en vertelde de mdl-arts dat ze iets hadden gezien wat niet goed was en we moesten uitgaan van het ergste. Er was een tumor gezien ter hoogte van de 12-vingerige darm/alvleesklier. Er was een biopt afgenomen wat zou moeten uitwijzen of het goed of kwaadaardig is. Ik zou op korte termijn een CT-scan krijgen.Sinds we weten dat ik kanker heb gaat mijn moeder mee met elk onderzoek die ik heb. Samen met ons 3-en gaan we dit aan.

Ik krijg in eerste instantie de diagnose NET kanker, er wordt gesproken over een Whipple operatie in het MST te Enschede en op de CT-scan zijn geen uitzaaiingen te zien. Maar.... de arts wil dat ik eerst nog naar het Antoni van Leeuwenhoek ga te Amsterdam om met hun ook het behandelplan te bespreken.

Juni: In het AVL te Amsterdam krijg ik te horen dat uit het pathologisch onderzoek is gebleken dat ik geen NET maar NEC kanker heb graad 3, dat is een ongunstiger diagnose. Ik moet een PET-scan maken en als blijkt dat er toch een uitzaaiing is ben ik niet meer te genezen. Verdrietig gaan we weer richting huis.

De pet-scan laat zien dat er een verdacht plekje zit in de hals en ik krijg een punctie.

23 juni 2023: we krijgen de uitslag dat er een uitzaaiing zit in de lymfeklier in mijn hals. Onze hele wereld stort in nu ik weet dat ik niet meer te genezen ben. Ook de eerder besproken Whipple operatie is geen optie meer omdat het een hele zware operatie is en ik niet te genezen ben.

Ik ga wel starten met chemokuren en na 3 kuren krijg ik een ct-scan om te zien wat de kuren hebben gedaan. De kuren zijn zwaar en daarnaast heb ik in 2 maanden tijd al twee keer een bloedtransfusie nodig. Mijn man en mijn naasten slepen mij hier echt doorheen en daar ben ik ze heel dankbaar voor. Ook mijn collega's van Buurtzorg helpen me met hun liefdevolle zorg. De CT-scan laat zien dat na 3 chemokuren de tumor voor de helft is gekrompen en er zijn geen nieuwe te zien. Ik mag doorgaan met nogmaals 3 kuren. In januari zal ik weer een CT-scan krijgen om te bepalen hoe de tumor zich verder ontwikkeld. Ik/wij zijn zo blij met dit bericht!!!

Ondanks dat ik niet meer te genezen ben en geen toekomst meer heb, ben ik heel strijdvaardig, ik zeg ook steeds dat de wonderen de wereld nog niet uit zijn. Ik geniet nu nog meer van het leven en doe ik zoveel mogelijk leuke dingen. ''Herinneringen maken'', zo zijn wij, mijn man en ik, met een ballonvlucht mee geweest, prachtig!!! Maar ook een weekendje weg als gezin. Uitjes/lunches met familie, buren en vrienden kan ik zo van genieten. Ik ben heel positief en wil het maximale uit mijn leven halen. Samen met mijn ouders, zus, broertjes, schoonzus en nichtjes praten we veel, elk verhaal is met een lach of een traan en ook ik kan dan soms een grapje maken tussendoor. Mijn motto: niet elke dag is mooi, maar er zit iets moois in elke dag.

Geplaatst: 28 november 2023