Psychosociaal

Als u van uw specialist heeft gehoord dat u een NET of NEC heeft, dan kan dit een schok zijn en veel emoties oproepen. Iedereen reageert anders op slecht nieuws. Sommige mensen worden boos of verdrietig en willen er graag met iedereen over praten. Anderen trekken zich terug en willen dit nieuws alleen verwerken of samen met hun dierbaren. Kies hiervoor uw eigen manier. Er zijn maatschappelijk werkers en psychologen die gespecialiseerd zijn in de hulp aan kankerpatiënten. Als u deze hulp nodig heeft, dan kan uw (verpleegkundig) specialist of de huisarts u doorverwijzen.

De kenniscentra (gespecialiseerde ziekenhuizen) hebben zelf medisch maatschappelijk werkers of psychologen in huis. Hieronder staan films en websites waar u ook terecht kan voor vragen. 

 

Voorlichtingsvideo's

Onderstaande films van de NET-groep kunnen u op weg helpen:
Hulpverlening bij NET-kanker

  • Wanneer is het zinvol om een hulpverlener in te schakelen? 
  • Kanker en partners, praten met je partner over de kanker
  • Hoe ga je om met opmerkingen uit je omgeving?
  • Hoe gaat het met je: moet ik een eerlijk antwoord geven?
  • Voorbereiden op sterven

Zorgen over de toekomst met NET-kanker

Zorgen maken over de toekomst omdat u kanker heeft is heel begrijpelijk en normaal. U bent in een uitzonderlijke situatie terecht gekomen en daar moet u mee leren omgaan. De meeste mensen hebben geen ervaring in het leven met een levensbedreigende ziekte, gelukkig maar. Dit betekent dat u in een onbekend land de weg moet zien te vinden. Dat lukt soms best een tijdje met de mensen om je heen die mee zoeken naar de juiste weg. Maar ook kan het gevoel ontstaan dat je maar blijft zoeken en dwalen en weinig grip krijgt op de kanker in je bagage. Dan kan het goed zijn een hulpverlener te vragen met u mee te kijken. Die staat buiten uw situatie en kan met wat meer afstand overzien hoe u kunt reageren op hobbels op de weg of wat u kunt doen als het pad nergens heen leidt. Bovendien heeft een hulpverlener ervaring in het werken met patiënten en naasten die allemaal moeten leren omgaan met het ‘leven met kanker’.

Praten met je partner over kanker

Omgaan met opmerkingen uit je omgeving: "Je ziet er goed uit. Heb je wel kanker?"

"Hoe gaat het met je?"

Voorbereiden op sterven

Het palliatieve traject

 

Overige informatie  

Hulpverlening IPSO
Informatie over hulpverlening bij kanker en adressen van instellingen voor
psychosociale oncologische hulp en inloophuizen voor kankerpatiënten en naasten

Het Helen Dowling Instituut

Psychologische hulp bij kanker

Keuzehulp voor het nemen van beslissingen over behandelingen. U kunt deze printen en invullen.

Interactieve keuzehulp voor het nemen van beslissingen over behandelingen. U kunt deze direct invullen.

"Samen beslissen" met uw arts

Behandeling en keuzen bij NEC

Rouw

Palliatieve zorg en stervensbegeleiding

 

Stichting Ambulance Wens
De naam van de Stichting Ambulance Wens komt voort uit het idee om de laatste wens van terminale patiënten te vervullen met vrijwilligers en een eigen ambulance. De stichting is opgezet als aanvulling op de verzorging van terminale patiënten. Er zijn nog teveel patiënten die overlijden zonder dat ze echt alles hebben kunnen afsluiten. Eén van die oorzaken is het onvermogen bepaalde wensen te realiseren doordat de patiënt niet langer mobiel is. Ook meer uitgebreide wensen zijn mogelijk om te realiseren. Hierbij valt te denken aan het maken van een boottocht, bezoek aan een concert, attractie, etc. Alle activiteiten vinden plaats onder begeleiding van professioneel ambulance personeel en een ambulance met comfortabele brancard.

 

Stichting Agora
Stichting Agora is het onafhankelijk en landelijk ondersteuningspunt voor palliatieve zorg. Palliatieve zorg richt zich op het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten die ongeneeslijk ziek zijn en hun naderend sterven onder ogen moeten zien. Agora werkt aan de ontwikkeling van palliatieve zorg in Nederland door:  het uitwisselen van kennis en informatie, het bieden van juiste informatie aan professionals in de palliatieve zorg en patiënten, naasten en het algemene publiek, te fungeren als ‘marktplaats’ voor de palliatieve zorg, het faciliteren van de afstemming op verschillende terreinen, ook op internationaal niveau, het ondersteunen van zorgaanbieders en zorgverleners.

 

Pallialine.nl aanbevelingen voor zorg in de laatste fase